Tandartspraktijk helder verlicht

In Tuitjenhorn heeft tandarts Groeneweg zijn werkplek verlicht met led modules die mooi helder spreidlicht geven. De 60x 60 led oplossing geeft een niet verblindende lichtstroom, waardoor het werken een stuk minder vermoeiend is.  
 

“Goede verlichting bepaalt in mijn vak in grote mate de oogtaak en de werktaak. Ik moet mijn blik onder het werken veelvuldig opnieuw focussen op iets anders. Het goede licht waarin ik nu behandelingen uitvoer, maakt het werken heel prettig en ontspannen”, zegt tandarts Frank Groeneweg in Tuitjenhorn. Hij heeft in het systeemplafond van zijn behandelruimte innovatieve led-armaturen laten installeren en is met deze verlichting erg content.
Groeneweg was in zijn praktijk hoog nodig toe aan nieuwe verlichting. De oude lichtarmaturen in het systeemplafond waren al een tiental jaren oud. De kunststof delen van de tl-armaturen waren vergeeld en door de ouderdom bros geworden. Het armatuur was hierdoor vervormd en liet daardoor minder licht door. De lichtkleur van de verschillende armaturen was in de loop der jaren heel ongelijkmatig geworden. Wat eerst een Koel witte kleur was, werd na verloop van tijd een Warme Witte kleur. Daarnaast werkt Groeneweg bij een operatielamp met een lichtsterkte van 5.000 lux met een Koel witte lichtkleur van 6.000 K.

“Dat werd op een gegeven moment erg vervelend. Want ik moest tijdens een behandeling van een cliënt, vanuit  het felle licht van de operatielamp omkijken naar instrumentarium, dat in minder licht lag. Het frequent opnieuw wennen van je ogen aan de verschillende, contrasterende lichtomstandigheden werkt erg vermoeiend”, vertelt Groeneweg.
 
Break even
“Ik heb toen Henk Rijs om lichtadvies gevraagd”, zegt Groeneweg. “Henk ken ik als elektrotechnische installateur uit het iets verderop gelegen Dirkshorn, waar wij in eerste instantie onze praktijk hadden. Henk heeft, toen we naar Tuitjenhorn verhuisden, ook hier de elektrotechniek verzorgd”.
Henk Rijs van Rijs Elektrotechniek: “We hadden in eerste instantie het plan om de oude armatuurplaten te vervangen, zodat we weer genoeg licht zouden krijgen. Maar ik ben nog gaan rond neuzen voor andere alternatieven. Ik ben toen met een voorstel gekomen om de oude armaturen te vervangen door 60x 60 led oplossingen van Klemko. Ik heb ook een berekening gemaakt van de energiebesparing, die de toepassing van de ledbakken zou opleveren. Die hield in dat de investering na vier jaar ´break even´ zou zijn”.
 

Gelijkmatige lichtspreiding
Rijs: “De voorgestelde armaturen hebben afmetingen van zestig bij zestig centimeter volgens de standaard maatvoering van systeemplafonds. Het vervangen van de oude tl-armaturen was dus een makkelijk werk. De nieuwe armaturen zijn zo vormgegeven dat er veel licht beschikbaar is, zonder dat er een hinderlijke verblinding plaats vindt. De armaturen hebben een heel gelijkmatige lichtspreiding zonder hinderlijke inkijk”.
De totale praktijkruimte van Groeneweg is ook een werkplek voor anderen. Er is een andere kamer met behandelstoel en dentale instrumenten. Hier kunnen cliënten tandheelkundige zorg ondergaan door onder meer een andere tandarts en mondhygiënistes. In deze ruimte zijn ook 60x 60 led oplossingen geïnstalleerd. De twee behandelkamers zijn verbonden door een pantry met autoclaaf. Deze ruimte is ook voorzien van de nieuwe led-armaturen.
De behandelkamer van Groeneweg grenst aan een tuin. Bij mooi weer staan de tuindeuren open, zodat vliegende insecten wel eens binnen komen waaien.
Groeneweg: “Ze komen dan op het licht af en dringen bij de oude armaturen binnen. Na verloop van tijd zie je veel vliegenlijkjes op de armatuurplaten liggen. Dat gebeurt nu niet meer omdat de middenstrook de dode vliegjes opvangt en aan het zicht onttrekt”.
 
Er zijn in de behandelruimte van tandarts Frank Groeneweg zes  60x 60 led oplossingen geïnstalleerd. De aangrenzende pantry heeft twee  60x 60 led oplossingen  en de tweede behandelruimte zeven. Het armatuur vervangt één-op-één tl-armaturen met verbetering van het lichtbeeld, de lichtervaring, de levensduur en het energieverbruik,  volgens de 60x60 standaardmaat in systeemplafonds. De armatuur is daardoor erg geschikt voor praktijkruimtes, kantoren en winkels.
De lichtopbrengst is >3.000 lm bij een verbruik van 42W. Voor de 60x 60 led oplossing geldt:70% lumen behoud bij 50.000 branduren Ta.25°C.  

Een hoogwaardig lichtbeeld, laag energieverbruik en duurzaamheid gaan hier samen.
 
Naam *:
Email *:
Telefoon:
Vraag *:
 

* = Verplichte velden