Maagdenhuismuseum vernieuwt

De verregaand professionalisering van het Maagdenhuismuseum in Antwerpen heeft onder meer gestalte gekregen met het in beeld vastleggen en digitaliseren van geschreven en beeldende stukken. Ook zijn zonwerende technieken, uv-werende raamfolie en beveiligingsinstallaties aangebracht. De LED-verlichting is onlangs vernieuwd om getoonde objecten nog beter tot hun recht te laten komen.
 

Daniël Christiaens, conservator van het Maagdenhuismuseum: “Wij zijn enige jaren geleden bewust overgestapt op het aanlichten van onze museumstukken met LED-spots. De spots stralen nauwelijks warmte en geen uv-vrij licht uit. Daardoor blijven  bijvoorbeeld archiefstukken en schilderijen onaangetast. Wij hebben onlangs de oude spots vervangen door de nieuwste generatie LED-spots, die een nog beter licht geven op onze kunstwerken.”
Omdat er pal voor de voorgevel van het Maagdenhuis een tram rijdt, veroorzaakt die in het voorbijgaan duidelijk voelbare trillingen in het gebouw. Die hebben in het verleden om de haverklap tot kapotte lampen geleid. Eerst gloeilampen en daarna halogeen. Medewerkers moesten dus veelvuldig lampen verwisselen. Dat is met de  hoge museumplafonds geen sinecure.
Christiaens: “LED-lampjes  hebben het voordeel, dat zij niet gevoelig zijn voor trillingen en daar niet kapot van gaan. Aangezien de spots vele uren per dag branden zullen we de aanzienlijke besparingen in onze energierekening terug zien. Net zo belangrijk is het feit dat wij aanzienlijk minder manuren hoeven te steken in het onderhoud en het vervangen van lichtpunten in onze expositiezalen”.
 

Maegdeckens
Het Antwerpse Maagdenhuis aan de Lange Gasthuisstraat  is één van de kleinste Antwerpse musea. Niettemin bezit het een verzameling pronkstukken van kunsthistorisch onschatbare waarde. Het Maagdenhuis is een voormalig opvangtehuis voor weesmeisjes (maegdeckens), voortgesproten uit de in 1552 opgerichte ‘scole voor schamele meyskens’.
Het Maagdenhuis is met zijn gotische en renaissance kenmerken sinds 1938 beschermd. Op de benedenverdieping, de binnenplaats en de kapel bevindt zich het Maagdenhuismuseum. Daniël Christiaens waakt als conservator met de zijnen over de kostbare museumcollectie. Die omvat schilderijen uit de vijftiende tot en met de zeventiende eeuw met werk van onder anderen Peter Paul Rubens, Jacob Jordaens, Antoon (sir Anthony) van Dyck, Pieter Aertsen, Maarten de Vos en Maarten Pepijn. Het beeldhouwwerk komt van de hand van onder meer Huybrecht van den Eynde en Walter Pompe.
 

Duurzaamheid
Christiaens en zijn staf faciliteren het beheer en behoud van het hun toevertrouwde culturele erfgoed. Tot de taken van de conservator behoort daarnaast ook collectievorming voor het museum.
“Al onze stukken hebben wij voorzichtigheidshalve digitaal in beeld vastgelegd en opgeslagen. Naast het elektronisch catalogiseren van onze collectie streeft onze museumorganisatie ook duurzaamheid na in de bedrijfsvoering met onder meer LED-verlichting”.
 
www.klemko.nl
 

In het Maagdenhuismuseum zijn Klemko-ledspots aangebracht van 10 watt. Daarin zitten vier ledjes van 2,5 watt. De eveneens geïnstalleerde spots van 17,5 watt hebben elk zeven 2,5 watts ledjes. De spots hebben een witte of zwarte behuizing en zijn draai- en kantelbaar. Er is gekozen voor een warmwitte lichtkleur (2.900 K). De stralingshoek van de lichtbundel bedraagt 35 graden. Omdat de te vervangen lichtarmaturen aan 3-fase eurorails hingen, was het aanbrengen van de ledspots op dit voedingssysteem tamelijk eenvoudig.
 

 
Naam *:
Email *:
Telefoon:
Vraag *:
 

* = Verplichte velden