‘LED-verlichting zorgt voor juiste sfeer’

Een winkelpand dat onvoldoende verlicht is, lijkt van buitenaf al snel gesloten. Zeker in de donkere dagen van het jaar kan dit potentiële klanten – en dus omzet kosten. Zonde en onnodig, ondervond onder andere Connect Hearing in Hilversum. De gehoorspecialist liet onlangs een lichtplan op maat maken dat de winkel niet alleen een frisse look geeft, maar waarmee tevens bespaard wordt op energie- én onderhoudskosten.
 
Installateur Den Butter Techniek BV werd al in een vroeg stadium bij het project betrokken, vertelt directeur Dion de Klaver. “In samenwerking met architect DVDH Interieurarchitecten hebben we een lichtplan op maat ontworpen, inclusief bijbehorende elektravoorzieningen. Daarnaast hebben we een data-installatie aangebracht en voorbereidingen getroffen voor een brandmeldinstallatie, die in een later stadium wordt gerealiseerd. Om Connect Hearing optimaal te informeren over alle verlichtingsmogelijkheden, hebben we een bezoek gebracht aan de showroom van leverancier Klemko Techniek BV, waarin verschillende ruimte-opstellingen en verlichtingsplannen staan opgesteld.”
 

Belevingscentrum
“In het Klemko Led Applicatie Centrum (KLAC) laten we architecten, installateurs en hun opdrachtgevers zien wat licht met een ruimte doet”, vertelt Nick van de Klundert, marketing- en communicatiemanager bij Klemko Techniek BV, producent van LED-verlichting, lichtbesturingen en installatie- en aansluittechniek. “Hiermee komen we tegemoet aan een enorme marktbehoefte. In projecten wordt namelijk vooral gesproken over technische aspecten als lumenoutput, aantal graden Kelvin, kleurtemperaturen, et cetera, maar deze begrippen zeggen eindgebruikers vaak weinig. De beleving ontbreekt. Ons belevingscentrum brengt hier verandering in. Eindgebruikers kunnen verlichting hier real-life ervaren, waardoor ze weloverwogen keuzes kunnen maken.”
 
Frisse, heldere uitstraling
“Aan de hand van ons showroombezoek heeft DVDH Interieurarchitecten het lichtplan verder uitgewerkt, waarbij verschillende lichtberekeningen zijn uitgevoerd”, vertelt De Klaver. “Uiteindelijk zijn via technische groothandel Rexel 36 Lumiko LED-downlighters geleverd in lichtkleur 4.000 Kelvin, die de winkel een frisse, heldere uitstraling geven. Waar het in andere winkels van Connect Hearing nog af en toe te donker is, is dat in Hilversum niet meer aan de orde.”
De installatie van de armaturen verliep zonder problemen, vertelt hij. “De aluminium armaturen zijn – onder andere door hun geringe gewicht – zeer eenvoudig te monteren. Alle armaturen hingen binnen een dag.”
 
Wijzigingen
Tijdens de montagewerkzaamheden is het lichtplan van de architect nog op een aantal plekken gewijzigd, aldus De Klaver, als gevolg van enkele bouwkundige aanpassingen. “Een deel van het plafond is nog verlaagd, waardoor we te maken kregen met een donkere hoek. Daarnaast is in plaats van een gespoten plafond uiteindelijk gekozen voor systeemplafondtegels, waardoor we – uit esthetisch oogpunt – niet meer vrij waren in de montagelocatie van de LED-downlighters. Daarom hebben we nog enkele armaturen verschoven. Aan de voorzijde van de winkel en in de toiletruimte zijn extra spots geplaatst, zodat het geheel helder, fris én een egaal oogt. De uitstraling van het verlichtingsplan is conform de wensen en eisen van Connect Hearing, die zeer content is met het eindresultaat.”
 
Dion de Klaver staat sinds september 2015 aan het roer van Den Butter Techniek BV, specialist in het ontwerp, de installatie en het onderhoud van elektrotechnische - en zwakstroom installaties. “Van telefonie, beveiligingsinstallaties, toegangscontrole en camerabeveiliging tot domotica en elektrotechniek”, vertelt De Klaver. “En sinds enkele jaren ook LED-verlichting. Bij mijn aanstelling in 2015 ben ik actief op zoek gegaan naar een goede LED-verlichtingsleverancier, omdat LED-verlichting mijns inziens absoluut de toekomst heeft. Zo ben ik terecht gekomen bij Klemko Techniek BV, dat niet alleen hoge kwaliteit verlichtingsarmaturen levert maar ook over een goede advies- en aftersalesafdeling beschikt. Bovendien is de showroom vlakbij ons kantoor gevestigd, waardoor we efficiënt kunnen schakelen met de leverancier en eindklant. Dat werkt bijzonder prettig.”
 
Bouwinfo:
Architect: DVDH Interieurarchitecten
Installateur: Den Butter Techniek BV
Leverancier verlichting: Klemko Techniek BV
Groothandel: Rexel Nederland B.V.
 
Naam *:
Email *:
Telefoon:
Vraag *:
 

* = Verplichte velden