Hotel Schiphol renoveert kamerverlichting met led

In de gemeente Haarlemmermeer ligt Hotel Schiphol aan de A4 ter hoogte van het Brugrestaurant. Zoals duidelijk wordt door de welbekende toekan is dit een Van der Valk vestiging. Vervanging van halogeen door ledverlichting is een integraal onderdeel van de in gang gezette renovatie om het hotel klaar te maken voor de toekomst.
 
Voor velen staat het hotelcomplex nog steeds te boek als Van der Valk Hotel Schiphol A4. Aan de kant van het dorp Rijsenhout ligt - komende van Leiden naar Amsterdam - aan de Rijksweg A4 wat nu kortweg Hotel Schiphol heet. Aan de achterzijde van het hotel is een uitbreiding gerealiseerd met het designhotel I AM.
René van de Groep, hoofd technische dienst van Hotel Schiphol, moest in het kader van renovatie de halogeenverlichting in 240 kamers vervangen door gelijkwaardige lampen. In eerste instantie ging de gedachte uit naar PL. Tijdens diverse testen bleef de lichtbeleving met PL ondermaats. Uiteindelijk is besloten over te gaan op ledverlichting.
 
Gedegen fabrikant
"Dat ging niet helemaal volgens plan" vertelt Van de Groep. "Wij hebben ernstige vertraging opgelopen in het renoveren van de verlichting in de hotelkamers. De toenmalige leverancier van de lichtarmaturen stopte met de productielijn van de door ons bestelde led-modules. En dat midden in ons renovatieproces".
Van de Groep heeft toen naar andere leveranciers moeten zoeken. Hij heeft te maken gehad met wat hij noemt 'laagvliegers en cowboys' met krakkemikkige aftersales. Uiteindelijk heeft hij een betrouwbare fabrikant gevonden in Klemko.
"Die kan ons led leveren dat precies voldoet aan onze eisen. Daarbij kunnen wij terugvallen op doordachte adviezen gespecificeerd per type kamer. Onze gasten hebben de keuze uit standaardkamers, meerpersoonskamers, luxe kamers en suites".
 

De lichtbeleving van de hotelgast
Van de Groep: "We hebben verschillende types gastenkamers. Een voorbeeld zijn de luxe standaardkames met jacuzzi. In deze bubbelbadkamer kan de gast zich volledig ontspannen. De kamer heeft comfortabele twinbedden, airco, een flatscreen tv, een kluisje en een balkon. De ruime badkamer met jacuzzi en aparte douche staat in verbinding met de slaapruimte maar wordt aan het zicht onttrokken door een wand. De Comfort Plus kamer heeft een open jacuzzi in het zicht van het twinbed. De bedgast kan dus converseren met de badgast".
Hier is speciale aandacht besteed aan de verlichting. Dat bepaalt in hoge mate de lichtbeleving van de hotelgast. In de badruimte is het van groot belang dat de weergave van bijvoorbeeld het gezicht en de huid zo natuurlijk mogelijk moet zijn. Vandaar dat er is gekozen voor de natuurlijk witte lichtkleur van 4000K. De Klemko-leds, die in de kamers zijn geïnstalleerd, zijn van het type Lupe-1 met een melkglazen rand en de Verona ronde armaturen.
 
Verlichting straalt luxe uit
De suites zijn er ook in verschillende uitvoeringen. Zo is de Moulin Rouge, de Jungle, de Mexico, de Sauna, de Wellness en de Ibiza. De Top Suite is inderdaad 'top of the bill'. In navolging op de Comfort Plus kamer staat hier ook een losstaand bubbelbad open in de heel ruime kamer. Op een vloeroppervlak van 65 m2 staat een kingsize bed. De jacuzzi is tweepersoons in een ronde uitvoering. Boven het bubbelbad is aan het plafond een ringvormige koof aangebracht. Aan de binnenzijde ervan is - uit het zicht – een liniLED® RGB-side emitter strips gemonteerd. Het licht van deze strip schijnt onder een hoek van 90˚ naar beneden. Deze verlichting verhoogt de luxueuze sfeer in de kamer tijdens het 'bubbelen'.
De kleur kan vanuit de kamerhal op afstand worden geregeld. We zijn in ieder geval erg content met de Klemko-verlichting".
 


 
Naam *:
Email *:
Telefoon:
Vraag *:
 

* = Verplichte velden