De Glazen Koets royaal uitgelicht in het Louwman Museum

“Ik werk al 30 jaar met Klemko, dus als ik een oplossing zoek kom ik al snel bij hen terecht.” aldus Robert-Hans Viëtor, directeur van elektrotechnische groothandel Anker Rotterdam. De oplossing: de Faro  LED-spot uit de Lumiko serie van Klemko. De uitdaging: het uitlichten van de hemel van de pas gerestaureerde Glazen Koets, het oudste rijtuig dat in het Koninklijk Staldepartement in Den Haag bewaard is gebleven.


Maar hoe komt een Faro spot terecht in de Glazen Koets? Die vraag kan Jeroen Kooyman, facility manager bij het Louwman Museum in Den Haag, beantwoorden. Hij is verantwoordelijk voor de expositie van de Glazen Koets in het Louwman Museum waar de koets tentoongesteld wordt t/m 21 juni 2015.
 
De restauratie
Jeroen vertelt: “Prinses Beatrix heeft in 2007 opdracht gegeven voor de restauratie van de koets, zij is in die periode nog koningin. De koets is voor het laatst gebruikt tijdens haar huwelijk in 1966 en sinds die tijd zijn de jaren steeds beter zichtbaar geworden.” De restauratie werd uitgevoerd door het Koninklijk Staldepartement in samenwerking met een groep vrijwilligers. “Toen begon het onderzoek waar ze in totaal twee jaar aan hebben besteed. Ze wilden de koets in originele staat terugbrengen, maar dan moesten ze wel weten hoe de koets in 1826 was opgeleverd.” Het team onderzocht bijvoorbeeld de hemel van de cabine met het wapen van de koning erop en kwam erachter dat daaronder nog een heel andere hemel schuilging. “De originele hemel was van witte zijde en had een ‘W’ erop geborduurd, naar koning Willem I, voor wie de koets origineel was gebouwd. De restaurateurs hebben ervoor gekozen om die hemel in ere te herstellen.”


Perfect verlicht
Vrijwilligers hebben na het onderzoek 5 jaar gewerkt aan de daadwerkelijke restauratie van de koets. Nadat deze omvangrijke klus geklaard was, werd de koets dankzij goede contacten met het Koninklijk Staldepartement in het Louwman Museum geëxposeerd. Nu kwam de uitdaging om het harde werk en de schoonheid van de koets tot zijn recht te laten komen met perfecte belichting. Niet alleen de buitenkant van de koets is hierbij van belang maar ook de binnenkant met de speciale hemel. Jeroen ging hiervoor te rade bij Robert die met zijn bedrijf Anker al vele malen de juiste verlichting had verzorgd voor de vele bijzondere exposities in het museum. Robert kwam met de aanbeveling om de Faro spot te gebruiken in een warm witte kleur (3000K), om de gouden elementen in de hemel fraai uit te lichten. Jeroen: “Deze spot heeft als extra voordeel dat hij makkelijk te monteren is omdat ik geen ingrijpende aanpassingen kon maken aan de koets zelf. We hebben hem aangesloten aan een batterij die we elke avond opladen en die vervolgens de hele dag de Faro spot van voeding voorziet. Dat kan natuurlijk alleen met LED, anders red je dat niet door de dag heen.”
 

De expositie
De Glazen Koets is het middelpunt van de expositie maar er valt nog veel meer te zien. Zo stelt het museum het originele orderboek tentoon waarin de opdracht voor de bouw van de koets te lezen is. Verder staan er nog vitrines waarin men verschillende originele onderdelen van de koets kan bewonderen en beelden tientallen foto’s het restauratieproces van de koets uit. Buiten deze tijdelijke expositie heeft het museum een vaste collectie van antieke voertuigen en autogerelateerde kunst; van de koets tot de auto van nu.
 
De expositie van de Glazen Koets duurt t/m 21 juni 2015 waarna de koets haar weg terugvindt naar het Koninklijk Staldepartement in Den Haag. Vanaf dat moment kan de koning besluiten om de koets weer actief te gaan gebruiken. Het Louwman Museum hoopt dan op de expositie van die andere koninklijke koets om deze vervolgens weer royaal in een Klemko spotlight te zetten.
 
 
www.klemko.nl
 
 
Naam *:
Email *:
Telefoon:
Vraag *:
 

* = Verplichte velden