Klemko verlicht molen Werelderfgoed Kinderdijk

UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk in Zuid-Holland staat bekend om zijn windmolens. Sterker nog, het is één van de beste plekken in Nederland om nog werkende molens te zien. En dan met name de eeuwenoude molens die hier al tijden functioneren om het water van de rivier de Lek te verplaatsen. Klemko mocht de enige molen ter wereld die het water twee kanten op kan verplaatsen, voorzien van verlichting. Om de unieke windmolen uit 1740 te verlichten heeft Stichting Werelderfgoed Kinderdijk gebruik gemaakt van kwalitatief hoogwaardige ledverlichting van Lumiko.​
 


Via de Technische Unie Den Bosch leverde Klemko de verlichting voor de prachtige windmolen. Accountmanager Danny Miac: ‘’Samen met Jan-Willem de Winter (Manager Museummolens & Molenaar), Peter van Vliet (Techniche Unie Den Bosch) en Peter van den Bogaard (Van Gent Elektroservice) hebben wij het verhaal achter de molen en de tekeningen doorgenomen’’.
 
 

‘‘Wij verzorgden advies op maat, zonder de details uit het oog te verliezen. De klant wilde de originele onderdelen uitgelicht hebben, met name de houtconstructie. De verlichting mocht geen afbreuk doen aan de oudheid en geschiedenis van de molen en moest het liefst zo onopvallend mogelijk aangebracht worden. Daarbij de vraag of de verlichting in een aantal scènes geschakeld kon worden, zodat de molenaar de bezoekers door zijn verhaal kan meenemen en tevens deze objecten kan uitlichten’’, vervolgt Miac. Om het juiste lichtbeeld te krijgen hebben we een afspraak gemaakt om op locatie een demo-opstelling te testen en te kijken of de verlichting voldeed aan de wens van de klant. 

De installatie werd uitgevoerd door Van Gent Elektroservice uit Zwijndrecht. De windmolen is voorzien van trackspots en een trackrail, Faro COB ledspots, RGB-ledstrip en een Noodunit voor de verlichting. Danny Miac: ‘‘Voor de hoofd- en detailverlichting is er gekozen voor compacte zwarte Faro COB 3000K ledspots. Bij deze lichtkeur komt het eikenhout en de textuur het beste tot zijn recht. Doordat de spots ook als noodverlichting fungeren is er een éénheid gecreëerd en is alle verlichting qua uiterlijk hetzelfde’’.  
 

Om voor de bezoekers in het verhaal duidelijk te maken dat het eikenhouten scheprad vroeger deels in het water stond, hebben we ervoor gekozen om een RGB ledstrip ter hoogte van de vroegere aanwezige waterlijn te plaatsen. Door deze in de juiste kleur te mengen, die het boezemwater nabootst, is het net of deze weer in het water staat en draait’’, vervolgt Miac.  

Door de zeer compacte behuizing vallen de Faro ledspots niet op. Ook de lange levensduur van 50.000 branduren is hier niet geheel onbelangrijk. Het nagemaakte houten scheprad is onder een glazen vloer geplaatst, waardoor even snel iets vervangen vrijwel onmogelijk is. Om het rad en de constructie een extra dimensie te geven is deze vanaf boven uitgelicht met zwarte Lumiko trackspots 3000K met een zeer hoge RA waarde van >95, zodat de kleur en de details van het eikenhout perfect naar voren komen.   

Om het ijzeren scheprad uit te lichten is hier gekozen voor zwarte  Lumiko trackspots 3000K op een monopoint. Vanwege de zeer beperkte ruimte was het hier niet mogelijk om een complete trackrail te plaatsen. Dankzij de verschillende onderdelen van Lumiko Compact kan het trackrailsysteem per spot naar behoefte worden samengesteld. Zo hebben we de trackrail ingekort en bij sommige spots een honingraat ingebouwd zodat ze de bezoekers niet verblinden maar toch het scheprad mooi uitlichten. 
 
 

Jan-Willem de Winter: ‘‘Wij zijn heel tevreden met het resultaat, omdat het een mooie sfeer creëert met de oudheid van de molen en moderne toevoeging van verlichting’’. De verlichting is eenvoudig en snel naar wens aan te passen en doet geen afbreuk aan de oudheid en geschiedenis van de molen. Danny Miac: ‘‘De molenaar kan de verlichting nu in diverse scènes schakelen, waardoor hij zijn verhaal aan de toeristen kan versterken, zonder dat de nadruk op verlichting ligt’’
Naam *:
Email *:
Telefoon:
Vraag *:
 

* = Verplichte velden