Flexibel maatprogramma om ledverlichting naar wens samen te stellen

„Sander Faber van Faber Installatietechniek kwam bij ons met de vraag voor verlichting bij een nieuw te bouwen woonhuis in het Friese Burdaard”, zegt Sander Pronk, accountmanager Aansluittechniek & Installatietechniek Nederland. „Faber zocht een passende oplossing die nadien alsnog geïntegreerd kon worden. Wij konden met ons Lumiko LED COB spots programma een totaal oplossing bieden met drivers, armaturen en dimmers. Hiermee is met ons modulaire pakket een volledige maatoplossing samen te stellen. Van daaruit is de samenwerking met Faber gegroeid.” 

Voor de woning in Burdaard heeft Klemko Elektrotechniek 35 spots geleverd en in totaal 11 drivers. De Lumiko Venice COB LED 3000K levert een warm wit licht. „De drivers worden in de kanaalplaten geplaatst”, legt Pronk uit. „De super compacte spots zijn dimbaar via de drivers. De spots zijn de hoofdverlichting voor de boven- en benedenverdieping”, zegt Pronk. „De LED-spots zijn met connectorblokjes eenvoudig in serie aan te sluiten. De connectorblokjes worden bij de voorgestekkerde driver geleverd, maar ze zijn ook los verkrijgbaar. Daarnaast hebben we ook verschillende armaturen.” Klemko heeft lichtsystemen voor nieuwbouw zoals bij deze woning, maar er zijn ook systemen voor renovatie. „Bij nieuwbouw word een passende inbouwmaat voor de LED-spots en drivers gemaakt”, zegt Pronk. „Bij renovatie heb je te maken met inbouwmaten die er al zijn en die willen nog wel eens te groot zijn. We hebben hiervoor speciale LED-spots en armaturen die ook voor grotere gatmaten compatibel zijn.” 
 
 

Allround installateur
Familiebedrijf Faber Installatietechniek, met al meer dan 100 jaar toewijding in de installatietechniek, is een allround installatiebedrijf en verzorgt de totaalinstallatie bij grote en kleine projecten. Bij de nieuwbouwwoning in Burdaard worden ook alle andere installaties door Faber Installatietechniek gedaan. „We verzorgen hier de totale installatie, zoals riolering, waterleiding inclusief een waterontharder, vloeren, de warmtepomp met grondboring en zonnepanelen, want de woning is gasloos”, zegt Sander Faber, directeur van Faber Intallatietechniek. „We installeren ook de verlichting die geleverd wordt door Klemko. We kennen het product, want we hebben al vaker met dit soort spots gewerkt.” 

Betonstortdozen
Bij een woonhuis in het Friese Broeksterwoude heeft Klemko eveneens de LED-verlichting geleverd. Hier zijn de inbouwdozen voor beton (IBTronic) van Spelsberg, gebruikt. „Dat zijn inbouwdozen die bij de betonleverancier of op de bouw al ingestort worden als het lichtplan bekend is”, aldus Pronk. „ Er is dan ook extra inbouwruimte voor de driver. Hier is een samenwerking tussen twee toeleveranciers en een installateur. In dit project werken we samen met Marck Marneef, accountmanager bij Spelsberg.” In deze luxe woning zijn in totaal rond de 60 tot 70 spots geplaatst. „Dit was een project waarbij ook ruimte voor de driver nodig was”, vertelt Pronk. „Want bij deze woning zijn geen kanaalplatenvloeren gebruikt, maar breedplatenvloeren. Voordeel hiervan is dat je veel flexibeler bent met je installatie en er dus rekening gehouden kan worden met het lichtplan. En je hebt dan meer ruimte. Voordat de deklaag van beton gestort wordt, moeten eerst de inbouwdozen verbonden worden met leidingen op de centraal dozen. In deze bouwfase wordt dan ook alvast de driver en bekabeling geplaatst. De instortvoorzieningen van Spelsberg zijn extreem sterk, goed bereikbaar en goed afsluitbaar, daarom heeft dit ook geen gevolgen voor de elektronische componenten die erin geplaatst worden. De LED-spots en dimmers worden in de latere afbouwfase aangebracht wat in het totale installatieproces tijd bespaart. Vervolgens kan er met beton de dekvloer afgestort worden. Samengevat zijn er dus twee verschillende methoden; de kanaalplaatvloeren en de breedplaatvloeren. Bij de breedplatenvloeren werken we dus met de Spelsberg instortvoorzieningen wel bekend als IBTronic.” 
 

Modulaire systemen
„We werken veel met modulaire systemen”, aldus Pronk. „Deze zijn naderhand nog aan de installatie toe te voegen en via een slimme module te koppelen middels een Bridge met je telefoon of computer om diverse onderdelen aan te sturen of met elkaar laat communiceren. Het licht kan dan op afstand ingesteld worden ook al zit je zelf aan de andere kant van de wereld! Ook kan een tijdpad ingesteld worden, naar de individuele behoefte van de klant.” „Mensen willen steeds vaker een slimmer huis hebben”, zegt Faber. „We merken dat verlichting ‘gewoon’ aandoen met een schakelaar steeds meer uit raakt.” 

Eén pakket
„Installateurs komen structureel handjes op hun projecten tekort”, zegt Pronk. „Wij komen hen tegemoet met een complete voorgestekkerde installatie van een samengestelde LED-set. Dat is gemakkelijk via één artikelcode te bestellen, en de installateur krijgt alles compleet en is razend snel te installeren. Er is keuze uit twee COB installatiesets in 2 verschillende favoriete LED modellen: één set van 2 LED’s of één set van 3 LED’s met driver en alle benodigde componenten. Met deze installatiesets is elke aantal te vormen. Deze sets worden steeds meer toegepast in zowel nieuwbouw als in renovatieprojecten. Ze liggen op voorraad bij diverse landelijke elektrotechnische groothandels.” 

Lichtplan
„Wij maken een lichtplan, maar de installateur kan ook zelf een lichtplan maken”, zegt Pronk. „Voor het lichtplan gebruiken we vaste, hanteerbare gegevens. Aan de hand daarvan heeft de installateur al bepaalde informatie. Die kan hij toepassen bij zijn project in de nieuwbouw of renovatie. Voor de bewoners geldt dat ze altijd verzekerd zijn van een goed doordacht lichtplan dat de komende jaren ook probleemloos werkt.” Onze gehele LED-assortiment geeft een comfortabel & prettig lichtbeeld dat ook uitstekend te dimmen is. Onze verlichting wordt veelal in het midden- en hogere segment toegepast.”
 

Snelzoekkaart
„Onze kracht is onder andere onze snelzoekkaart”, aldus Pronk. „De installateur kan aan de hand van deze snelzoekkaart snel en overzichtelijk selecteren wat hij nodig heeft en kan zo een flexibele maatoplossing bieden aan zijn klanten. Een voordeel is dat de LED’s en de drivers apart aangeboden worden. Alle LED’s met hun afmetingen, stralingshoek, armaturen en lichtkleur staan overzichtelijk op deze kaart. Verder zijn ook de bijpassende dimmers in één oogopslag te zien Aan de hand van de hoeveelheid spots kan de installateur de juiste driver selecteren. De installateur weet dan ook op welke driver er minimaal 1 of 5 spots kunnen. We hebben uiteraard ook spots IP44 (spatwaterdicht) die voldoen aan de eisen voor toepassing in vochtige ruimtes als bijvoorbeeld badkamers. En natuurlijk de kant-en-klare LED sets. Dat is de kracht van ons modulaire programma waarmee we ons kunnen onderscheiden. We hebben het volledige productieproces in eigen beheer en hebben een consistent lichtbeeld, of iemand dit nu of over tien jaar deze LED-spot besteld. Hierdoor behouden we hetzelfde lichtbeeld. De klant kan eenvoudig de gewenste componenten selecteren, wat samen een stabiel en compleet maatprogramma vormt.” 

Consistente kwaliteit
„We leveren al decennialang een consistente hoge kwaliteit en bieden verlichting met een laag energieverbruik”, aldus Pronk. „We stellen nieuwe modulaire programma’s op de juiste manier samen. De spots gaan lang mee, minimaal zo’n 50.000 branduren. Ook blijft de lichtopbrengst van de spots nog lang behouden. Veel LED’s hebben na zelfs 15 jaar gebrand te hebben nog steeds 70 procent lichtopbrengst.” Nieuwe en bestaande LED-Spots en armaturen worden heel consequent bij onze kwaliteitsbeintern getest en we hebben een enorme hoeveelheid aan LED-verlichtingsartikelen beschikbaar. „Naast verlichting hebben we daarnaast ook zeer veel expertise op lichtbesturingen met een dimmers, bewegingssensoren, lichtsensoren en aanwezigheidsmelders”, aldus Pronk. „

Vraagbaak
De installateur kan bij Klemko met alle vragen terecht. „We geven technisch advies per telefoon of mail, maar ook op het project”, aldus Pronk. Klemko werkt op locatie om de installateur te ondersteunen. Het bedrijf verzorgt ook grotere projecten in de utiliteit zoals hotels, zorginstellingen, winkels, toiletgebouwen en aanlegsteigers van havens. 

Tekst: Carla van der Meer
Foto's: Van Ernst Vakfotografie
Naam *:
Email *:
Telefoon:
Vraag *:
 

* = Verplichte velden