Detectie regelt verlichting in Faculteit Educatie HAN, Arnhem

Duurzaamheid in de overtreffende trap. Dat wil de nieuwbouwcampus zijn. We hebben het dan over het onderkomen van de Faculteit Educatie van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. In dit streven past de toepassing van een uitgekiende regeling van de binnenverlichting.

“In het streven naar duurzaamheid speelt zuinige verlichting een wezenlijke rol in dit nieuwbouwcomplex”, zegt Dennis van Holland, projectleider van Unica Installatietechniek. Het gaat om het onderkomen van de HAN FED, waarvan Unica de complete w-, et- en sprinkler installaties uitvoert. “Duurzaamheid is op alle niveaus doorgevoerd zowel op water- en materiaalverbruik, luchtkwaliteit, akoestiek en visueel comfort, maar ook door middel van verlichting”.
Deze nieuwbouw is niet alleen maar een duurzaam onderwijsgebouw, vindt van Holland. Het wil vooral een gezond gebouw zijn met een prettige verblijfsomgeving. Daaraan levert LED-verlichting een wezenlijke bijdrage. Binnen het kader van duurzaamheid levert lichtregeling met behulp van aanwezigheidsdetectie enorme energiebesparing op.Hoger beroepsonderwijs
HAN is de gangbare afkorting van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Dit opleidingsinstituut behoort met 30.000 studenten tot de grotere hogescholen van Nederland. Het verzorgt hoger beroepsonderwijs binnen vier faculteiten, namelijk de Faculteit Educatie (FED), de Faculteit Economie en Management, de Faculteit Gezondheid, Gedrag en Maatschappij en de Faculteit Techniek.
De opleidingen, het onderzoek en advies worden vanuit deze faculteiten georganiseerd. Alle ondersteunende diensten zijn ondergebracht in het Service Bedrijf, verdeeld over zeven Service Units. De Faculteit Educatie (FED) verschaft onderwijs aan 3500 studenten in de nieuwbouwcampus aan de Kapittelweg in Nijmegen. Het nieuwe gebouw voor Faculteit Educatie is het duurzame gezicht van de Campus Nijmegen. Het HAN-bestuur claimt dat het nieuwbouwcomplex het duurzaamste schoolgebouw van Nederland is.Compleet lichtplan
Medio 2012 is met de bouw begonnen van het zes bouwlagen tellende ontwerp van LIAG Architecten en Bouwadviseurs uit Den Haag. In opdracht van Unica en in samenwerking met het architectenbureau is een compleet lichtplan ontworpen volledig in LED. In het atrium zijn enkele loopbruggen opgenomen, die de ruimte constant aanlichten. Door dit atrium als één geheel te benaderen, is een gelijkmatige lichtverdeling verkregen.
Als de student, de docent en de bezoeker binnenkomen, zien ze meteen het studielandschap. Het zes verdiepingen hoge atrium is het belangrijke centrale gebied met een gelijkmatige verlichting. Kijken ze rechts naar boven (de noordgevel met zes bouwlagen), dan zien ze hoe studenten les krijgen in hun vaklokalen. Aan de linkerkant (de zes etages tellende zuidgevel) zijn kantoren en bespreekruimtes gesitueerd voor docentenoverleg met elkaar of met studenten. De bruto vloeroppervlak bedraagt 36.000 m2. De collegelokalen hebben 8.000 m2 vloer, de kantoren 8.000 m2 en de rest is voor de algemene ruimtes en de ondergrondse parkeergarage.

 


Priva gebouwbeheersysteem
Dennis van Holland: “Gebruikers van ruimtes, die niet constant bezet zijn, laten de verlichting vaak onnodig branden. Daarom hebben separate klaslokalen, kantoorruimtes en toiletten LED-verlichting, die worden aangestuurd door aanwezigheidsdetectoren. Ook de twee boven elkaar liggende sporthallen met een hoogte van acht en vijf meter hebben aanwezigheidsdetectie. We hebben gekozen voor sensoren van Klemko om hun uitstekende prijs/kwaliteitverhouding, maar vooral omdat ze zijn in te passen binnen het geïnstalleerde Priva-systeem voor gebouwbeheer”. Tevens door het brede pakket van Klemko hebben wij alle verschillende uitvoeringen (Priva, 2,5 en 10m hoogte, Wieland uitvoeringen) bij één partij kunnen onderbrengen.
De aangestuurde LED-verlichting draagt bij aan een hoge GreenCalc-score. Laatstgenoemd begrip is een normering om de milieubelasting van een gebouwencomplex weer te geven. Hoe hoger de GreenCalc-score hoe duurzamer een gebouw.
Er is in de bouwfase al een aanzienlijke kostenreductie behaald door efficiënte oplossingen te kiezen en - met oog voor detail - een lichtplan te ontwikkelen. De permanente verlichting in de ondergrondse parkeergarage van drie niveaus is opgezet om bezoekers een veilig gevoel te geven en van goed zicht te voorzien. Het totale lichtontwerp zorgt ervoor dat er 30 procent minder armaturen nodig zijn, ten opzichten van conventioneel. Hierdoor wordt een energiebesparing van 60 procent gerealiseerd met een zeer lange levensduur. Het resultaat is een zeer energiezuinig ontwerp. De sluitsteen van de HAN Campus in Nijmegen is een prachtgebouw met een hoogte van twintig meter. Wie over de Heyendaalseweg of de Kapittelweg rijdt, kan niet meer om de kenmerkende vleugels heen. Faculteitsdirecteur Titia Bredée bestempelt het gebouw als een “Gebouw van de toekomst” en een “Gebouw van het leren”.

Er zijn in het complex van de HAN FED de volgende Klemko detectoren geïnstalleerd:
 
  • 126 PRIVA-aanwezigheidsmelders AWD-S24AC/DC voor inbouw met een montagehoogte van 2,5 m en een detectieveld van 5,66x7,06 m inclusief 5 m aansluitkabel met 2xRJ12.(Klemko Art.nr 871556)
  • 92 bewegingsmelders PLFUNI-PIR/30D voor opbouw met een bereik van 30 m. (Klemko Art.nr 870620)
  • 195 aanwezigheidsmelders PLFIOB-PIR/UWI voor inbouw met een detectiebereik van 7 m, voorzien van 2x Wieland GST18. (Klemko Art.nr 870960)
4 aanwezigheidsmelders AWD-230-V10 voor een maximale montagehoogte van 10 m en met een detectieveld van 15x15 m. (Klemko Art.nr 871510)
Naam *:
Adres:
Email *:
Telefoon:
Vraag *:
 

* = Verplichte velden